lördag 8 maj 2010

Brännhet!

Det är nu de börjar skjuta upp överallt, iallafall här hemma hos oss, antingen vi gillar det eller inte. Jag pratar om brännässlor. Det man kanske inte kan tro är att denna "ilskna" växt är proppad med nyttiga ingredienser som betakaroten, kalcium, kalium, C- och K-vitamin, magnesium, järn, kisel och flavonoider.
Växten kan hjälpa mot fet hud och dra samman huden. Tvätta med te gjort av de torkade bladen. Den kan hjälpa mot naglar som lätt går sönder genom att den innehåller kalcium, magnesium, kalium och kisel.
Brännässla har ofta använts på våren för att hjälpa till med att fylla på med vitamin- och mineralförråden. Särskilt gäller detta C-vitamin.
Brännässla är urindrivande och har effekt mot urinvägsinfektionen. Ofta anses den verka rensande på blodet. Ofta kan brännässla ha effekt vid acne. Orsaken är okänd men kan ha att göra med mineralerna eller den mer ospecifika "blodrensande" effekten. Alternativt kan det bero på att brännässla innehåller östrogenliknande ämnen.
Roten av brännässlan kan användas för behandling av förstorad prostata. För denna användning finns det stöd hos moderna studier. Brännässla kan ha effekt mot allergier och astma. Brännässlan är lätt cirkulationsstimulerande. Traditionellt har den använts som mjölkdrivande. Vid giktsjukdomar har den utrensande och vätskedrivande effekten ibland en positiv effekt. Anses blodrenande. Dosering: Te av den torkade brännässlan dricks. Undantaget är mot prostatabesvär där den torkade roten används. Cirka 10 g av den torkade brännässlan dagligen är en normal dos för de flesta besvär. Fördela över fyra doser under dagen. Häll de torkade bladen av brännässla i varmt vatten och låt dem dra ungefär 10 minuter. (hämtat från http://www.nyfikenvital.org/?q=node/175 )
Utöver allt detta är den fantastiskt god som huvudingrediens i NÄSSELSOPPA.
Här kommer receptet:
Mustig Nässelsoppa
2 liter färska, späda nässlor
1 knippe gräslök
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl creme fraiche el. grädde
salt och vitpeppar
1. Rensa nässlorna och förväll dem i 5 dl vatten 6 minuter. Häll spadet genom en sil och spara vattnet.
2. Smält smör och blanda i vetemjölet. Häll över nässelspadet, lägg i de två buljontärningarna och tillsätt 5 dl vatten. Koka 2-3 minuter.
3. Hacka nässlorna fint och lägg i dem i soppan. Tillsätt creme fraiche el. grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett kokt ägg (delat i två halvor) och hackad gräslök.
SMAKLIG MÅLTID!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar